APPLYING DISCERNING WISDOM

A lot of you often ask me how to use the tool of discernment. You ask me to give you a concrete distinction between listening to the mind chatter versus going into the inner intuitive wisdom that is present within each one of us.

An example that I receive several times is around judgement. When I judge myself and others, I subconsciously go into entitlement and feeling superior. This is so subtle that in most cases, before we know it we are acting from a place of arrogance. When I judge another fellow human being, I remind myself consciously what I do not like about this behavior and strive to notice how this behavior might be mimicked by me in similar situations. I normally recognize the pattern within myself too and start becoming more aware.

Many of us, on the other hand judge ourselves to be insignificant and not good enough. This is due to several factors like upbringing, cultural narratives etc. When my judgment is trying to overpower my way of being, I gently remind myself of the successes that I have achieved. The mind is constantly chattering away. We start introducing the tool of discernment with the intelligence that we have been given to overpower and overwrite the narratives that the mind is producing.

Once I have gone through these steps, I quickly notice and learn from a place of inner wisdom and self awareness to distinguish these subtle but revealing patterns that the mind is producing. Let us note that many of us oscillate from overconfidence to underestimating our values on a daily basis. The tool of self awareness helps us to tap into the discerning wisdom to give us the unlocking keys.

Hope I’ve been clear enough. As always, please message me directly if you need more clarification.

Namaste,
Prerna


Sokan gyakran kérdezik tőlem, hogyan kell használni a megkülönböztetés eszközét. Megkérnek, hogy adjak konkrét példát arra, hogy hogyan teszünk különbséget az elme fecsegése és a belső intuitív bölcsesség – amely mindegyikünkben jelen van – között.

Egy példa, amely többször előjön, az ítélkezéssel kapcsolatos. Amikor ítélkezem magam és másokat felett, tudat alatt jogokkal ruházom fel magam és a felsőbbrendűség állapotából működöm. Ez annyira finom, hogy a legtöbb esetben, mielőtt észrevennénk, arroganciából cselekszünk. Amikor egy másik embertársam felett ítélkezem, tudatosan emlékeztetem magam arra, hogy mi nem tetszik ebben a viselkedésben, és arra törekszem, hogy észrevegyem, hogy ez a viselkedés megjelenik-e hasonló helyzetekben. Általában magamban is felismerem a mintát, és egyre tudatosabb vagyok.

Sokan viszont magunk felett ítélkezünk amíg jelentéktelennek és kevésnek érezzük magunkat. Ez számos tényezőnek köszönhető, mint például a nevelés, a kulturális narratívák stb. Amikor az ítélkezésem megpróbálja átvenni az irányítást, finoman emlékeztetem magam az elért sikerekre. Az elme folyamatosan csacsog. A megkülönböztetés eszközét azzal az intelligenciával kezdjük bevezetni, amelyet kaptunk, hogy felülbíráljuk és felülírjuk az elme által előállított elbeszéléseket.

Miután végigcsináltam ezeket a lépéseket, gyorsan észreveszem és megtanulom a belső bölcsesség és a tudatosság állapotából, hogy megkülönböztessem ezeket a finom, de leleplező mintákat, amelyeket az elme produkál. Vegyük észre, hogy sokan naponta a túlzott önbizalomtól az értékek lebecsüléséig ingadozunk. A tudatosság eszköze segít abban, hogy kiaknázzuk a belső bölcsességet, hogy az megadhassa nekünk a feloldó kulcsokat.

Remélem, elég egyértelmű voltam. Mint mindig, kérlek, írj nekem közvetlenül, ha további pontosításra van szükséged.

Namaste,
Prerna


Gratitude to
Ozan Kulcu for technical support
Anita Kulcu Gusztafik for diligently translating posts every week into Hungarian
Juhi and Raul for appropriate and apt photographs for my post
Vriddhi Sujan for editing the posts
My posts would not reach you if it were not for my wonderful team. Much much gratitude from my heart space

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: