THE ART OF DISCERNMENT

The mind by its very nature is dualistic. We have been blessed with the mind and our intellect that enable us to to live our lives with the tool of free will. The very mind that gives many a great deal of suffering can also be used to discern. The mind that can hold us hostage is the very tool that can help us liberate ourselves. In one of my favorite quotes, Socrates said: “Obscurity is dispelled by augmenting the light of discernment rather than attacking the darkness.” This is my “go to” when I face a dilemma or storm during my days.


How does one discern would be the next logical question? Here, our spiritual traditions serve as a guiding light to navigate us through the choppy waters of life. Transcending layers and layers of vices lying within each one of us happens organically if we choose to live from a place of conscious awareness. It’s like peeling layers of an onion. As always, I’m humbled by the workings of this magical Universe.


Hope this resonates with some of you this week.

In service
Prerna 👏 


Az elme természeténél fogva dualista. Megáldottak minket azzal az elmével és értelemmel, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a szabad akarat eszközével élhessük életünket. Az az elme amely sokaknak okoz szenvedést is felhasználható a megkülönböztetésre. Az az elme, amely túszként tarthat bennünket, éppen az az eszköz, amely segíthet felszabadítani önmagunkat. Az egyik kedvenc idézetemben Szókratész azt mondta: “A homály a megkülönböztetés fényének fokozásával oszlik el, nem pedig a sötétséget megtámadásával.” Ez az én emlékeztetőm amikor dilemmával vagy viharral nézek szembe a mindennapokban.

Hogyan működik a megkülönböztetés, ez lehet a következő logikus kérdés? Lelki hagyományaink itt irányadó fényként szolgálnak az élet hullámzó vizén való eligazodáshoz. A mindnyájunkban lévő kisördögök átlépése természetesen megtörténik, ha a tudatosság helyéről élünk. Olyan, mint a hagymarétegek hámozása. Mint mindig, alázattal állok a varázslatos Univerzum a működése előtt.

Remélem, hogy tudtok kapcsolódni ehhez a gondolathoz.

Szolgálatban
Prerna 👏


Gratitude to
Ozan Kulcu for technical support
Anita Kulcu Gusztafik for diligently translating posts every week into Hungarian
Juhi and Raul for appropriate and apt photographs for my post
Vriddhi Sujan for editing the posts
My posts would not reach you if it were not for my wonderful team. Much much gratitude from my heart space

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: